Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018

Εξαιρετική η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Κατερίνας Παπαδριανού "ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ"

504
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εξαιρετική η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Κατερίνας Παπαδριανού "ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ"

Μια κλεφτή ιστορική ματιά έριξε η Κατερίνα Παπαδριανού στο κλίμα που επικρατούσε στην Αργολίδα και ιδιαίτερα στο Δρέπανο, στο Βιβάρι, στην Ασίνη, στο Τολό, στο Ναύπλιο, κατά την περίοδο 1940 μέχρι 1949… Σχεδόν μια δεκαετίας τοπική Ιστορία… που αντανακλά, σχεδόν, στην Ιστορία της Ελλάδας…στην ιστορία των ανθρώπων…
Η συγγραφέας κληρονόμησε κείμενα αγαπημένων της, πρωταγωνιστών της εποχής, επώνυμων και κοντινών της συγγενών του Δρεπάνου, που αποτύπωσαν στα μικρά και ολιγόφυλλα «Τετράδια» της εποχής γεγονότα και σκηνές, θανάτους και έρωτες στην μικρή κοινωνία του Δρεπάνου αλλά και στην μεγάλη Ιστορία της ανθρωπότητας.
Η συγγραφεύς αποφάσισε να εμπλουτίσει αυτά τα ιστορικά κείμενα με την δική της μυθοπλασία και φαντασία, με τις δικές της ζώσες πηγές και να παρουσιάσει ένα πόνημα που το μέρος ανάγεται στο όλον, που οι μερικές και συγκεκριμένες καταστάσεις και γεγονότα ξεφεύγουν από τον τοπικό χαρακτήρα και γίνονται παγκόσμιες.
Ο θάνατος, ο έρωτας, τα ήθη, οι ελπίδες και οι φόβοι μιας κοινωνίας μέσα στην λαίλαπα του Παγκοσμίου και εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε, παρουσιάζονται ανάγλυφα στις «ΝΑΡΚΕΣ».
Μικρά συμβάντα στο χωριό που έζησαν και έδρασαν οι πρωταγωνιστές, περιγράφονται στην σπονδυλωτή και συνεχή δομή που χαρακτηρίζει το έργο της Κατερίνας Παπαδριανού.
Μικρές ιστορίες που έδεσαν με ρεμπέτικα τραγούδια της εποχής και απέδωσαν εκπληκτικά ο Βασίλης Καλαγκιάς και ο Στρατής Σέρεσλης.
Οι αναλυτές του βιβλίου Βασίλης Τσιλιμίγκρας και Γιώργος Κόνδης καθήλωσαν το κοινό με τις ομιλίες τους και η Αναστασία Κόρδαρη και Κατερίνα Παπαδριανού τραγούδησαν και απήγγειλαν αποσπάσματα του βιβλίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ναυπλίου, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της Περιφέρειας και του Δήμου, βουλευτές της Αργολίδας και το υπέροχο κοινό του Δήμου Ναυπλίου.
Τα «καλούδια» της Κατερίνας έκλεισαν την σεμνή εκδήλωση…

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστηκε 504 φορές

Σχετικά Άρθρα