Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Σπύρος Κ.Καραμούντζος ... σαν τις γερές ρίζες του πουρναριού!

Κατηγορία: ΕΣΛΑ
148
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σπύρος Κ.Καραμούντζος ... σαν τις γερές ρίζες του πουρναριού!

"...παίρνουμε τον ανηφορικό και με πολλές κοδέλες μουλαρόδρομο, που πηγαίνει από την Καρυά προς στη Νεστάνη (Τσιπιανά) της Αρκαδίας, περνάμε μέσα από την πλατανόφυτη περιοχή των επτά νερόμυλων και φτάνουμε στη Σπασμένη.
Σπασμένη είναι ένα βύθισμα, γεμάτο βράχια-τρόχαλα, που είχαν κατρακυλήσει από το σαθρό τμήμα της ανατολικής πλευράς του Αρτεμισίου. Στο μέρος αυτό υπάρχει κατάδρομα μια μοτσιάρα, που βγάζει λίγο μεν , αλλά δροσερό νερό κι εκεί κάνουν στάση οι περαστικοί για να δροσιστούν. Δίπλα είναι και «ο ποταμός», ένα μεγάλο αυλάκι με κελαρυστό νερό, για να πίνουν τα ζωντανά, πρόβατα, γίδια κλπ...."

Ο Σπύρος Κ. Καραμούντζος, Δάσκαλος και Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, παιδί της πανέμορφης αργολικής Καρυάς (επαρχία Άργους), αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής του στον κόσμο στο παιδί, στη μόρφωση και στην ομορφιά του λόγου ως μοναδικής πραγματικής έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών. Ο Λόγος και ιδιαίτερα ο ποιητικόςμ'εκείνη τη νατουραλιστική του διάσταση, όπως οι βαθιές ρίζες του αγέρωχου πουρναριού που κρατάνε τη γη, κρατάει γερά τις παραδόσεις μιας γλώσσας αιώνων και ενός πολιτισμού που ζυμώθηκε με το φυσικό περιβάλλον και αναπτύχθηκε παράλληλα με αυτό. Γι' αυτό και ο Σπύρος Κ. Καραμούντζος τιμά αυτόν το Λόγο στους στίχους και τα λαογραφικά του. Μια ζωή αφιερωμένη με αγάπη στην πατρίδα, στους ανθρώπους της και ιδιαίτερα στα παιδιά της. Ένα έργο πλούσιο από το οποίο αναβλύζει η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του και για τον κόσμο ολόκληρο. Μια παρουσία απλή όσο και το πουρνάρι του Αϊ-Λιά που βαστάζει τη γη χρόνια τώρα.....

Διαβάστηκε 148 φορές