Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση Συλλόγου με θέμα "Μνημείο Νικηταρά"

Κατηγορία: Νέα - Ανακοινώσεις
1244
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανακοίνωση Συλλόγου με θέμα "Μνημείο Νικηταρά"

Ναύπλιο: 27.01.2015
Αρ. Πρωτ:

ΠΡΟΣ
1. την Επιτροπή Διοίκησης του
Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου
2. το Τοπικό Συμβούλιο
Δήμου Ναυπλιέων
Κοιν/ση : κ. Πρόεδρο Δημοτικού
Συμβουλίου Ναυπλίου

Ενταύθα

ΘΕΜΑ : "Μνημείο Νικηταρά"

Με αφορμή έγγραφο συμπολιτών μας, σχετικά με αίτημα μεταφοράς του μνημείου Νικηταρά το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στην Πλατεία του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" θα ήθελε να καταθέσει την άποψή του και να ζητήσει από τον Δήμο Ναυπλιέων και την Διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου την επανατοποθέτηση του μνημείου στην αρχική του θέση.

Η σημερινή θέση του μνημείου Νικηταρά υποβαθμίζει την ιστορική του αξία, την αισθητική δημιουργία αλλά και την μνήμη του ήρωα της ελληνικής επαναστάσεως.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τα βιβλία "Οδωνυμικά του Ναυπλίου" και "Ιστορία του Ναυπλίου".

"... Η πλατεία (Δικαστικού Μεγάρου) περιβάλλεται από τις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου, Συγγρού, 25ης Μαρτίου και Πολυζωίδου. Στο μέσο της υψώνεται το μνημείο του Νικηταρά, αρχηγού της πολιορκίας του Ναυπλίου, στη βάση του οποίου έχουν χαραχθεί οι στίχοι του ποιητή Κωστή Παλαμά : "Εδώ στην πέτρα ασάλευτος...". (Οδωνυμικά του Ναυπλίου – Μ. Βουγιούκα-Ν. Χρονοπούλου, Έκδοση Δήμου Ναυπλιέων, 1981).

"... Ονομασία οδών Ναυπλίου

Το δημοτικόν συμβούλιον εν τη συνεδρία αυτού της 5 Μαρτίου 1928, κατόπιν εισηγήσεως επιτροπής εκ των Ναυπλιέων : δήμαρχον Εμ. Σωφρόνη, Σπ. Γιαννόπουλου, Πρ.Γ. Μουτζουρίδου και Θεοδ. Σ. Δημοπούλου, προέβη εις την ονομασίαν των οδών και πλατειών της πόλεως ως κάτωθι : Πλατείαι: "Συντάγματος", "Τριών Ναυάρχων", "Νικηταρά" ... (Ιστορία του Ναυπλίου – Θεοδ. Δημοπούλου, σελ. 480).

Επειδή θεωρούμε ότι η επαναφορά του μνημείου Νικηταρά στο μέσον της πλατείας του Δικαστικού Μεγάρου (όπου και η αρχική του θέση) θα αναδείξει το μνημείο και την ιστορική και αισθητική του αξία, παρακαλούμε όπως δεχθείτε το αίτημα των συμπολιτών μας, με το οποίο συμπαρατασσόμαστε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΑΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Διαβάστηκε 1244 φορές