Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018

Επίσκεψη σε δύο ιστορικά αρχοντικά στο Ναύπλιο !

Κατηγορία: Νέα - Ανακοινώσεις
373
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επίσκεψη σε δύο ιστορικά αρχοντικά στο Ναύπλιο !

Στο Ναύπλιο θα είναι επισκέψιμα δύο κτήρια στις 25 και 26 Μαΐου 2018 στην οδό ¨Όθωνος και Μπουμπουλίνας κτήριο Καράπαυλου και του συλλόγου Παλαμήδη στην οδό Σταϊκοπούλου .

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στα πλαίσια της συμμετοχής της στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό σύνδεσμο European Historic Houses Association, διοργανώνει τη συμμετοχή της χώρας μας στην πανευρωπαϊκή γιορτή ευαισθητοποίησης "Private Heritage Week"
Επισκέψιμα αρχοντικά σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτήτες 39 αξιοσημείωτων αρχοντικών θα ανοίξουν τις πόρτε.ς τους μεταξύ 24 Μαΐου και 27 Μαΐου, τις ίδιες δηλαδή ημερομηνίες που θα γίνει η ίδια δράση σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσκαλώντας το ευρύ κοινό να τα επισκεφθεί και να γνωρίσει την πολιτιστική τους αξία. 
Κι ενώ στην Ευρώπη ο θεσμός αυτός έχει μεγάλη ιστορία, στην Ελλάδα δυστυχώς πολλές ιστορικές κατοικίες που επιβίωσαν από την λαίλαπα της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης των δεκαετιών 1950-1980, στέκουν ερειπωμένες ή καταρρέουν λόγω της πλήρους εγκατάλειψης. Όμως αυτή η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά –της μικρότερης κλίμακας- είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται. Κάθε τοίχος και γωνία αυτών των κτιρίων μας ψιθυρίζουν ιστορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις διάφορες περιοχές της χώρας μας κι έρχονται σε πολλές περιπτώσεις να μας επισημάνουν την υψηλή τέχνη και ποιότητα της λαϊκής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με το τοπικό περιβάλλον και τις πολιτιστικές παραδόσεις. Γι αυτό, ενώ τα περισσότερα αρχοντικά που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση ανήκουν σε ιδιώτες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας ταυτότητας.
Αναμφισβήτητα, αυτή η δράση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία της κυρίας Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου και χωρίς την ανιδιοτελή προσφορά δεκάδων ιδιοκτητών, εθελοντών, συνεργατών δήμων, πολιτιστικών φορέων και υπηρεσιών, που προσέφεραν τις ιδιοκτησίες τους, συγκέντρωσαν υλικό, κινητοποίησαν ανθρώπους και οργάνωσαν τοπικά αυτή τη δράση. Εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ τους ευχαριστούμε όλους θερμά κι ελπίζουμε να απολαύσετε αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο!

Στο Ναύπλιο επισκέψιμα θα είναι :

Αρχοντικό στην Όθωνος
Τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στους ορόφους. Έχει όψεις σε τρεις δρόμους. Διατηρεί την αυθεντική του μορφή, με λίθινα θυρώματα εισόδων προς τις κατοικίες στην οδό Όθωνος, και στην οδό Σοφρώνη, τοξωτά ανοίγματα ισογείου καταστήματος, βαρύ επίπλαστο διάκοσμο και όλα τα μορφολογικά στοιχεία του νεοκλασικού ρυθμού.
Ημερομηνίες & ώρες επίσκεψης: 25 & 26/5, 6μ.μ. - 9μ.μ. Συντονισμός: Κώστας Καράπαυλος  Όθωνος 2, Σοφρώνη 2 & Μπουμπουλίνας

Αρχοντικό Συλλόγου «Παλαμήδης»
Τριώροφο πρώιμο νεοκλασικό κτίριο με εμφανή λιθοδομή στο ισόγειο και 1ο όροφο. Το κτίριο έχει είσοδο και από την πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα μέσω μικρού αδιεξόδου. Το κτίριο είχε εργαστήρια / καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στους ορόφους. Σήμερα στεγάζει στους ορόφους τον Σύλλογο Παλαμήδη.
Ημερομηνίες & ώρες επίσκεψης: 24, 25 & 27/5, 10π.μ. - 2μ.μ. Συντονισμός: Θεοδόσης Σπαντιδέας Σταϊκοπούλου 52

Διαβάστηκε 373 φορές

Σχετικά Άρθρα