Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Ο Άνθρωπος που Μετρά το Σύμπαν

Κατηγορία: Νέα - Ανακοινώσεις
281
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ο Άνθρωπος που Μετρά το Σύμπαν

Το ανθρώπινο είδος πορεύεται εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια στριφογυρίζοντας μαζί με τον πλανήτη μας μέσα στο άπειρο. Μάλλον είναι η μοναδική ύπαρξη του Σύμπαντος που παρατηρεί και έχει συνείδηση. Προσπαθεί να ερμηνεύσει την αρχή και το τέλος... Την Μεγάλη Έκρηξη και την Μεγάλη Σύνθλιψη ... Τους νόμους που διέπουν την πορεία του και το θεμελιακό ερώτημα «Γιατί το Σύμπαν μπαίνει στον κόπο να υπάρχει;»...
Μερικά φωτισμένα μυαλά οδηγούν το είδος μας στην κατανόηση. Και είναι απώλεια ο αποχωρισμός... Και είναι κέρδος οι παρακαταθήκες που αφήνουν αυτά τα μυαλά όταν «δραπετεύουν».
Ο Stephen William Hawking, θεωρητικός φυσικός δραπέτευσε σήμερα για τον χωροχρόνο που περιέγραψε και αγάπησε. Τώρα ταξιδεύει μαζί του δίχως να μπορεί να μας δώσει άλλες πληροφορίες για τις εικόνες που επεξεργάζεται.
Ο άνθρωπος που συνέχισε ως σήμερα την επιστημονική διαδρομή του Δημόκριτου, του Λαπλάς, του Νεύτωνα, του Αϊνστάιν και του Φάυνμαν συζητά τώρα μαζί τους σε στρογγυλό τραπέζι για τις μαύρες τρύπες και τα άτομα... για τα θεμελιώδη σωματίδια και τον χωροχρόνο... για την κβαντομηχανική... για την κβαντική γέννηση του Σύμπαντος και τις υπερχορδές...
Μακριά από μας κινήθηκε η σκέψη του, αλλά κληρονομιά αποτελεί για το ανθρώπινο είδος. Ο μελλοντικός παρατηρητής θα χαρτογραφήσει την ανέλιξη του ανθρώπου με κριτήριο τις ιδέες κάποιων ερευνητών και στοχαστών. Το «χρονικό του χρόνου» θα παραμείνει στην βιβλιοθήκη της επιστημονικής Αλεξάνδρειας μαζί με την «θεωρία της σχετικότητας» και την «αρχή της απροσδιοριστίας».
Όμως, ο Stephen ήταν ΚΑΙ γήινος. Οι απόψεις που διατύπωσε, πέρυσι, στην Guardian αφορούσαν στην διαχείριση των ανθρώπινων και καθημερινών προβλημάτων. Και ήταν μια μαχαιριά στην πολιτική, στις διακρίσεις και στην ελίτ της επιστημονικής κοινότητας.
Μόνο το τέλος του άρθρου του στην Guardian αρκεί για να κατανοήσουμε και το επιστημονικό του έργο ...
« ...τώρα έχουμε μόνο έναν πλανήτη, και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να τον προστατεύσουμε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γκρεμίσουμε, όχι να υψώσουμε, εμπόδια εντός και μεταξύ των εθνών. Αν θέλουμε να έχουμε μία πιθανότητα να το κάνουμε αυτό, οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν αποτύχει και ότι έχουν απογοητεύσει τους πολλούς. Με τους πόρους να συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια των λίγων, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από ότι μοιραζόμαστε σήμερα. Με όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά ολόκληρες βιομηχανίες να εξαφανίζονται, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επανεκπαιδευτούν για ένα νέο κόσμο και να τους υποστηρίξουμε οικονομικά ενόσω το πράττουν. Αν οι κοινότητες και οι οικονομίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα επίπεδα της μετανάστευσης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενθαρρύνουμε την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που τα εκατομμύρια μεταναστών θα πειστούν να αναζητήσουν το μέλλον τους στην πατρίδα τους. Μπορούμε να το κάνουμε, είμαι ένας μεγάλος οπτιμιστής για το είδος μου. Αλλά αυτό θα απαιτήσει από τις ελίτ, από το Λονδίνο μέχρι το Χάρβαρντ, από το Κέιμπριτζ μέχρι το Χόλυγουντ, να μάθουν τα μαθήματα του περασμένου έτους. Να μάθουν, πάνω απ 'όλα, το μέτρο της ταπεινοφροσύνης΄΄.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» με την από 3 Φεβρουαρίου 2017 επιστολή του, είχε προσκαλέσει τον Stephen Hawking να πραγματοποιήσει διάλεξη – ομιλία στο Βουλευτικό Ναυπλίου. Δεν προλάβαμε... μας πρόλαβε ο χρόνος.

Θ. Σ. Σπαντιδέας
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστηκε 281 φορές