Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

΄΄Ημείς αν δεν είμεθα τρελλοί δεν εκάναμεν την επανάστασιν΄΄… Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

204
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
΄΄Ημείς αν δεν είμεθα τρελλοί δεν εκάναμεν την επανάστασιν΄΄… Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Το βράδυ της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2020, η Δήμητρα Καμαρινού παρουσίασε στο αίθριο του ΄΄ΦΟΥΓΑΡΟΥ΄΄ την προίκα της…
Την προίκα... μιας συλλογής καρτ ποστάλ του Σωτήρη Καμαρινού, μιας συλλογής της Ιστορίας 100 ετών της Ελλάδας, μιας συλλογής φωτογραφιών που το φως τους αιχμαλώτισε τον χρόνο.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Βιβλιοθήκη του ΄΄ΦΟΥΓΑΡΟΥ΄΄, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄, η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ) και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας (ΣΦΑ) με εισηγητές-ομιλητές τους προέδρους τους Θ. Σ. Σπαντιδέα, Γ. Κόνδη και Ν. Μπουμπάρη.
Στο μικρό θεατρικό δρώμενο που ολοκλήρωσε την εκδήλωση, τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν η συγγραφέας Δήμητρα Καμαρινού, η Κωνσταντίνα Καλογεροπούλου και ο Στέλιος Καρατάσος.
Το βιβλίο – λεύκωμα της Δήμητρας δεν εξαντλείται στα στενά όρια της παράθεσης ενός φωτογραφικού υλικού…
Πλουτίζει, με την παράθεση έργων τέχνης του Βρυζάκη, του Λύτρα του Τσόκου, του Peter von Hess, του Delacroix…
Πλουτίζει, από την παράθεση του λόγου του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, του Τρικούπη…
Πλουτίζει, με τους στίχους του Σολωμού, του Κάλβου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Παλαμά… αλλά και του Σαββόπουλου… του δημοτικού τραγουδιού και της Κρητικής μαντινάδας…
Η Ιστορία της Ελλάδας από το 1821 έως το 1923… μέσα από καρτ ποστάλ, πίνακες και φωτογραφίες που η ερευνητική ματιά της Δήμητρας πάντρεψε με περισσή τέχνη…
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος και η Μικρασιατική εκστρατεία, η προσάρτηση των Δωδεκανήσων… αναδύονται μέσα από το υλικό που συγκέντρωσε η Δήμητρα Καμαρινού.
Ο αίθριος χώρος ήταν στενός για να χωρέσει την πληθωρική προσωπικότητα του βιβλίου – λευκώματος αλλά και της συγγραφέως.
Λείπανε μόνο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που υπεξαίρεσε ο Έλγιν, για να ταξιδέψουν οι συμμετέχοντες στην μυσταγωγία του παρελθόντος…
Μας τα επέστρεψαν, όμως, οι συντελεστές του θεατρικού δρώμενου…
Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστηκε 204 φορές