Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

΄΄Ιστορείν …΄΄

309
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
΄΄Ιστορείν …΄΄

Σημαντικό εγχείρημα τόλμησε ο Δημήτρης Κ. Οικονομόπουλος

Να καταγράψει και να συμπυκνώσει τον χρόνο και τα γεγονότα.

Μέσα στις σελίδες μιας ιστορικής μελέτης, 610 χρόνια παρελθόντος παρουσιάζονται ανάγλυφα στο πόνημα ΄΄Ιστορία του Ναυπλίου – Ξενοκρατία (1212-1822)΄΄.

Όπως τόνισαν οι οικοδεσπότες και οι ομιλητές Δημήτρης Κωστούρος, Τάσσος Χειβιδόπουλος, Πέτρος Τατούλης και Χρήστος Πιτερός, η Ιστορία  του Ναυπλίου έχει και κάποια κρυφά… αλλά εκκωφαντικά στοιχεία (που αποκαλύπτουν οι ειδήμονες αναλυτές μελετώντας το βάθος των γεγονότων και ανακαλύπτουν τις πτυχές της Ιστορίας που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια…).

Πρόκειται, κυρίως, για την επίδραση και μεταφορά της ευρωπαϊκής νοοτροπίας και τρόπου ζωής πάνω στον ελληνικό πολιτισμό…

Στην διάρκεια των 610 χρόνων της ξενοκρατίας, συναντήθηκαν στο Ναύπλιο οι κουλτούρες των Φράγκων, των Βενετών και των Τούρκων, αφήνοντας πίσω τους τα ίχνη διαφορετικών πολιτισμών και τεχνών που δόμησαν, με βάση την κλασική Ελλάδα, το σύγχρονο ελληνικό Κράτος.

Ο Δημήτρης Κ. Οικονομόπουλος κατάφερε να δώσει στην μελέτη του, με το δικό του γλαφυρό ύφος, τον απόηχο της αρχιτεκτονικής πλοκής των ετερόκλιτων πολιτισμών που πέρασαν από την πόλη μας.

Το έργο του συγγραφέα δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα… Είναι Ιστορία… Είναι γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη μας και που τα βλέπει με την ματιά του αντικειμενικού ιστορικού.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού παρουσιάστηκε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η ιστορική μελέτη, επίσης έκδοση  του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄, ΄΄Ιστορία του Ναυπλίου – Ξενοκρατία (1212-1822)΄΄που έρχεται, ως συνέχεια, να  συμπληρώσει την ΄΄Ναυπλία΄΄ του Μιχαήλ Γ. Λαμπρυνίδου.

Ας είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του Δημητρίου Κ. Οικονομόπουλου, με την προσμονή να βρεθούν και άλλοι αντάξιοι μιμητές της καταγραφής της Ιστορίας της πόλης.

                                           Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστηκε 309 φορές