Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018

Εντυπωσιακή η εκδήλωση με θέμα "Ναύπλιο 1943: σχέδιο εκκένωσης της πόλης και της Πρόνοιας"

167
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εντυπωσιακή η εκδήλωση με θέμα "Ναύπλιο 1943: σχέδιο εκκένωσης της πόλης και της Πρόνοιας"

Στην κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 η ομιλία του ιστορικού και αρχειονόμου Δημήτρη Χ. Γεωργόπουλου που ανέπτυξε το θέμα ΄΄Ναύπλιο 1943: σχέδιο εκκένωσης της πόλης και της Πρόνοιας΄΄.
Διψασμένο το Ναυπλιακό κοινό για την ιστορική αλήθεια κάποιων άγνωστων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας το 1943, καταχειροκρότησε τον ομιλητή για το ταξίδι που προσέφερε.
Σκηνή του θεάτρου των γεγονότων ήταν οι δρόμοι της παραλίας της πόλης, το Προάστιο (Πρόνοια), ο Συνοικισμός και πρωταγωνιστές τα πρόσωπα και οι οικογένειες που ζούσαν εκείνες τις μέρες στ΄ Ανάπλι.
Σημαντικά και άγνωστα εν πολλοίς στοιχεία για τον πληθυσμό της εποχής, τα κτήρια που είχαν επιτάξει οι κατακτητές και την χρήση τους και άλλες ουσιαστικές λεπτομέρειες προσέφερε ο ομιλητής στο κοινό μέσα από τις απογραφές που είχε πραγματοποιήσει ο Δήμος και οι ενορίες της πόλης το 1943.
Όσο κι αν τελικά το σχέδιο της εκκένωσης δεν υλοποιήθηκε εκείνο το έτος, αρκετοί από τους προσκεκλημένους και παρισταμένους Αναπλιώτες που βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό ξανάζησαν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες που είναι γραμμένες στις αναμνήσεις τους.
Οι νεώτεροι έμαθαν…
Ο Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος με στοιχεία που άντλησε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία του Νομού Αργολίδας, με τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις από διασωθέντα έγγραφα κείμενα της εποχής και όχι προσωπικές και υποκειμενικές μαρτυρίες, κατόρθωσε να δώσει ανάγλυφα το κλίμα μιας εποχής του Ναυπλίου που ανήκει πλέον στην Ιστορία.
Η ομιλία πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφιών της εποχής που ΄΄έστησε΄΄ στην αίθουσα του Βουλευτικού ο Γιώργος Καρατάσος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ που είχε και την επιμέλεια της έκθεσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το φωτογραφικό υλικό συνεχίζει να εκτίθεται στην αίθουσα πολιτισμού του Συλλόγου (Σταϊκοπούλου 52) στο Ναύπλιο και μπορούν να το επισκεφθούν όσοι δεν είχαν την τύχη ή την ευκαιρία να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η ομιλία του Δημήτρη Γεωργόπουλου στο Βουλευτικό για την Κατοχή στο Ναύπλιο – Βίντεο

Διαβάστηκε 167 φορές